Ağbaba: Sözleşmeliler Arasında Ayrımcılık Yapıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba iktidarın sözleşmeli personellere yönelik kadro düzenlemesi hakkında açıklamada bulundu. Ağbaba 'Kadro düzenlemesinde iktidar sözleşmeli personellerin arasında ayrımcılığa başvurmuş, sözleşmeli personellerin tamamına memuriyet hakkı tanımamıştır.

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

 Ayrıca iktidar yeni işe başlayanlara getirdiği 3 yıl çalışma şartı ile kamuda esnek ve güvencesiz istihdam modelini de kalıcı hale getirildiği anlaşılmaktadır. Sözleşmeli personellerin memuriyet ve güvenceli çalışma hakkına sahip olabilmesi için bile önce güvencesiz çalışması şart koşuldu’’ dedi.

İktidar kamuda güvencesiz istihdamdan vazgeçmedi. Güvenceli çalışmaya önce güvencesiz çalışma şartı getirildi.

Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kamuya giren sözleşmeli personelin 3 yıl sözleşmeli olarak görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacaktır. Ayrıca 657 sayılı Kanunun 4/B maddesinin sözleşmeli istihdamın temel dayanağı haline getirilerek mevzuat karmaşasının giderilmesi hedefleneceği açıklandı.

İktidar; kamuda güvenceli istihdam yerine esnek ve güvencesiz bir çalışma biçimi olan sözleşmeli personel uygulamasına devam edecektir. Yani bir başka deyişle bundan sonra yeni işe başlayacak olan sözleşmeli personellere memuriyet hakkına sahip olabilmeleri için önce güvencesiz çalışma şartı getirilmiştir. Ancak belirli çalışma yılı şartını yerine getirenlere kadro hakkı tanınacaktır. Bu düzenleme belirli-belirsiz süreli sözleşmeli ayrımını ortadan kaldırmakta; tek tip sözleşmeli personel uygulamasını çalışanlara dayatmaktadır.

Ayrıca bu düzenlemeden sonra işe giren sözleşmeli personelin kadro hakkı için üç yıllık çalışma süresinin dolmasından önce iş sözleşmesi feshedildiğinde veya yenilenmediğinde çalışanlar adına nasıl bir önlem alınacağı ise belirsizdir. Düzenlemenin yapılan açıklamayla doğru orantılı bir şekilde gerçekleşeceğini varsaydığımızda bu hali ile iş güvencesinden söz etmek mümkün değildir.

Sözleşmeli personeller arasında ayrım devam ediyor

Yapılan açıklamaya göre; kısmi zamanlı ve proje bazlı çalışanlar, yabancı uyruklular, askeri personel, akademik personel, KİT personeli, sanatçılar, meclis danışmanları, Sağlık Bakanlığı yöneticileri ile personelinin tamamı sözleşmeli olan kurumlarda çalışanlar kadroya geçiş kapsamı dışında kalacak. Bu durumda kamuda sözleşmeli personeller arasında ayrım devam edecek, güvencesiz çalışma koşulları bu meslek grubundaki çalışanlara zorla dayatılacaktır. Memuriyet hakkı kapsamı dışında kalan meslek çalışanları; yine tayin hakkından, görevden yükselme hakkından ve her türlü iş güvencesinden mahrum olarak çalışmaya devam edecektir.

 

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN