New York yargısı, Çin'e ait iki antik heykeli iade ediyor

New York eyaletinin yargısı, 7. yüzyıldan kalma iki mezar taşı heykelini Çin'e iade etme kararı aldı.

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

1990’lı yılların başında Çin’de bulunan mezarlardan kesilerek alınıp sonra da ülkeden çıkarılmış olan bu sanat eserleri, en son New York’un meşhur Metropolitan Museum of Art (Met) adlı kurumunda sergileniyordu. İki heykelin toplam değeri 3,5 milyon dolar tutuyor.

New York Yargısı iki yılı aşkın bir süredir, başka ülkelerden illegal olarak çıkarılıp bu kentin müzelerinde ve sanat galerilerinde stoklanan veya sergilenen eserlerin, esas sahiplerine geri verilmesi için bir kampanya yürütüyor. Söz konusu iki heykel de başka sanat eserleri gibi, değişik bir güzergâh izledikten sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin en saygın sanat kurumlarından olan New York Metropolitan Müzesi’nde sergilenmeye başlamıştı. 

Manhattan Savcısı Alain Bragg, açıkladığı bildiride söz konusu eserlere 1998’den el konulduğu, 2023 yılına değin bir koleksiyoncu olan Shelby White tarafından geçici olarak emanet edildiği Metropolitan Müzesi’nde sergilenmekte olduğunu belirtti. Heykeller, 9 Mayıs 2023 günü düzenlenen bir törenle Çin'in New York Başkonsolosu’na iade edildi. 

Çin Uluslararası Radyosu


 

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN