KAGİDER Heyeti Brüksel'de önemli temaslarda bulundu

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu liderliğindeki heyet, 24-26 Nisan 2024 tarihleri arasında Brüksel'de bir dizi temasta bulundu.

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

Ziyaret kapsamında gerçekleştirilen toplantılarda, Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimî Temsilciliği, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi (EESC), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)/İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) gibi önemli kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapıldı. Yanı sıra, Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS) ve Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri ve Ticaret Genel Müdürlükleri ile de verimli diyaloglar gerçekleştirildi.
Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerine katkı sağlamayı amaçlayan temaslar çerçevesinde; Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve kadın girişimcilerin AB ülkeleriyle ticarette daha fazla rol almasının önemi vurgulanarak beklentiler masaya yatırıldı.   
KAGİDER Başkanı: “Türkiye-AB İlişkilerinde Kadın Girişimcilerin Rolü Artacak”
Türkiye-AB ilişkilerinde sivil toplum aktörlerinin etkinliği ve kadın girişimciler arasındaki iş birliklerinin artması için çaba sarf eden KAGİDER, Brüksel’de yerleşik sivil toplum ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla TÜSİAD AB Temsilciliği'nde bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu derneğin Brüksel ziyaretinin Türkiye-AB ilişkilerine katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti.
Uluslararası platformlarda etkin rol alan KAGİDER'in 2008 yılından itibaren Brüksel faaliyetlerine başladığını   anlatan Bezircioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi (EESC), Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimî Temsilciliği gibi kurumlarla düzenli ilişki içinde olduğumuzu belirtmek isterim. KAGİDER olarak, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve kadın girişimciliği konularında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2019'a kadar Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen çeşitli paneller ve farklı komitelerle yapılan temaslar aracılığıyla iş kadınlarının görünürlüğünü artırmayı hedeflemiştik. Şimdi yeniden AB odaklı çalışmalarımıza hız veriyoruz. Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri (DG NEAR), Ticaret (DG TRADE) ve Büyüme (DG GROW) Genel Müdürlükleri gibi çeşitli çalışmaları öncelikli olarak izliyoruz ve Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantılarında aktif rol alıyoruz. Avrupa Parlamentosu’nda Kadın Erkek Eşitliği, Dış İlişkiler ve Uluslararası Ticaret Komitesi gibi ilgili komitelerle ilişkilerimiz devam ederken, Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin güncellenmesi kadın boyutunu öne çıkararak aktif bir pozisyon ortaya koyuyoruz’’
Son olarak, Esra Bezircioğlu, Türkiye'nin AB’ye katılımına yönelik desteklerini ve bu sürece ivme kazandırmak için kadın girişimcilerin AB ülkeleriyle ticarette daha fazla rol almasının önemini vurguladı. 
KAGİDER heyeti, Brüksel'deki kadın girişimci ve profesyonellerle de yakın temasta bulunarak, Türk ve diğer Avrupalı kadınların karşılıklı iş birliklerini artırmak için atılacak ortak adımları ele aldı. Bu bağlamda iş dünyası çatı örgütleri SMEunited ve BusinessEurope ile istişarelerde bulunuldu. Ziyaret çerçevesinde ayrıca iki etkinlik düzenlendi. İlki T.C. Brüksel Büyükelçiliği’nde Türk kadın girişimciler buluşması, ikincisi AB Nezdinde T.C. Daimî Temsilciliği Rezidansı’nda Türk ve diğer Avrupalı Kadınlar Bahar Resepsiyonu olmak üzere ağ kurma ve iş birliği olanakları masaya yatırıldı.
Ziyaret, Türkiye'nin Brüksel’deki NATO Daimî Temsilciliği'ne nezaket ziyaretiyle son buldu. 

Brüksel'de gerçekleştirilen ikili görüşmeler (kronolojik olarak): 
•    AB Ekonomik ve Sosyal Komitesi (EESC) Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maria Helena de Felipe Lehtonen
•    AB Nezdinde T.C. Daimî Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı
•    T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal ve Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz
•    EEAS Dış Eylem Servisi Türkiye ve Doğu Akdeniz Daire Başkanı Baiba Aleksejuka-Tavaresa
•    Avrupa Komisyonu DG NEAR Daire Başkan Vekili Katarzyna Marzec
•    Avrupa Komisyonu DG TRADE Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye Birim Başkanı
SMEunited Genel Sekreteri Veronique Willems (TÜRKONFED AB Temsilcisi Zeynep Sanıgök eşliğinde)
•    TOBB/İKV Brüksel Temsilcisi M. Haluk Nuray 
•    BusinessEurope Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Kıdemli Danışman Sofia Bournou (TÜSİAD AB ve BusinessEuropeTemsilcisi A.Dilek Aydın eşliğinde)
•    Belçika’nın ilk kadın odaklı üye kulübü The Nine Kurucu ve CEO'su Georgia Brooks, Yönetim Kurulu üyeleri Valerie Kinoo, Louma Albik ve ve The Brussels Binder elçisi Shada Islam
•    NATO Nezdinde T.C. Daimî Temsilcisi Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN