Gürkan Malatya Yeniden Küllerinden Doğarak Güçlü Bir Şekilde Ayağa Kalkacak

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya İş İnsanları Derneği'nin (MİAD) düzenlediği Malatyalılar Buluşması'na katıldı.

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

İstanbul’da gerçekleştirilen programa,İçişleri Bakanı ve AK Parti İstanbul 2.Bölge Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, milletvekilleri, Malatyalı İşadamları Derneği Başkanı Yunus Akdaş, iş adamları, dernek üyeleri, partililer ve vatandaşlar katıldı
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya İş İnsanları Derneği (MİAD) üyeleriyle İstanbul’da bir araya geldi. Başkan Gürkan, gerçekleştirilen programda Malatya’nın deprem sonrasında yeniden küllerinden doğarak güçlü bir şekilde ayağa kalkacağını söyledi.

Gürkan, “Malatya’nın yeri değişmeyecek”
Malatyalılarla İstanbul’da bir araya gelmekten dolayı mutlu olduğunu ve bu anlamda MİAD’a teşekkür ettiğini ifade eden Başkan Gürkan, “ Malatya, Malatya şehrinden daha büyüktür. Türkiye dışına çıktığınız zaman nasıl ki ülkemizi büyük görürseniz, Malatya dışına çıktığınızda da Malatya’yı büyük görürsünüz. Bir milyona yakın nüfusumuz sadece İstanbul’da ikamet etmektedir. Bu anlamda biz Malatya’yı tarif ederken ‘İnsanlık medeniyetin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehri’ olarak tarif ediyoruz. Malatya’nın tarihi sürecine baktığımızda M.Ö 9000 bin yıllarında şimdiki Ağılyazı diye tabir ettiğimiz ve Fırat kenarında olması nedeniyle o dönemde Fırat’ın sularının yükselmesiyle M.Ö 7000 bin yıllarında Arslantepe bölgesine yerleşilmiştir. Oradan da büyük bir deprem olması nedeniyle Eski Malatya diye tabir ettiğimiz aşağı şehir bölgesine yerleşilmiştir. 1839’da da Kavalalı İsyanıyla birlikte ordu Eski Malatya’da ikamet edince şuan ki yerleşim yerine gelmişiz. Şuan ki yerleşim yerimizde de asrın felaketini yaşadık. 
İnşallah Malatya’nın bir daha yeri değişmeyecek. Biz şunu dedik; Malatya’da yerinde dönüşüm, seyrekleşme, bütüncül plan ve yatay mimariyle kentin kimliğine, hafızasına, belleğine, omurgasına, sosyolojik yapısına, demografik yapısına hiçbir şekilde zarar gelmeden bütüncül planla küçük planların bütüncül plana entegrasyonu olacak dedik. Yani yerinde dönüşümü ve Malatya’nın yerinde kalmasını, uydu kentler denilen yerleşim yerlerini de şehrin ana omurgasına entegrasyonunu ifade ettik. Bunu bakanlarımıza da söyledik. Sayın İçişleri Bakanımızın olduğu dönemde de ifade ettik. Bu fikrimizde hakikaten makul karşılandı. Hacı Bayram Veli Hazretlerinin dediği gibi, İnsan taşın toprağın içerisinde şehri inşa ederken kendisini inşa eder. Gönlü taş olanın şehri taş, gönlü aşk olanın şehri gülistan olur. Bizim gönlümüz aşk dolu ve şehrimizi de tekrar yerinde gülistan yapmaya kararlıyız. Bu konuda da hiçbir hemşerimizin en ufak bir tereddüttü olmasın. 
6 Şubat tarihindeki deprem 14 milyona yakın insanımızı etkilediği gibi Malatya’mızı da etkilemiştir. Malatya, Sayın Cumhurbaşkanımızın depremin ardından hemen bizleri arayarak koordinasyon için bakanlarımızı göndermesi ve diğer bakanlarımızla birlikte hızlı bir şekilde ayağa kaldırılması noktasında büyük gayret gösterildi. Bir taraftan da şehrin planlama çalışmalarını da birlikte yaptık. Şuanda son aşamasına geldi. Allah’ın izniyle şehrimiz küllerinden doğarak yeniden güçlü bir şekilde güçlenip ayağa kalkacaktır. Bu konuda da kimsenin bir tereddüttü olmasın. Hemşerilerimizle ne kadar gurur duysak azdır. Deprem süreci içerisinde Malatyalı hemşerilerimiz, devletimizin bütün kurum ve kuruluşları, başta Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız şehrimizin ve deprem bölgesinin ayağa kaldırılması noktasında azami gayret göstermiştir. Sayın İçişleri Bakanımız Malatya koordinatör bakanı olmamasına rağmen günübirlik her gün Malatya’mıza gelmiş AFAD ve Kızılay’la ilgili işlemlerin sağlıklı yürütülmesi noktasında ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli talimatlar verilmiştir. Bu anlamda Malatyalı hemşerilerim adına kendilerine müteşekkir olduğumu ve teşekkürlerimi sunuyorum. Malatya emin ellerde, Malatya güçlü bir hükümetin, güçlü bir devletin bir şehri olarak mazisine layık istikbale hazırlanma noktasında emin adımlarla ileriye gidiyor” diye konuştu.

Soylu, “ Malatya eskisinden daha güzel olacak”
Malatyalılar Buluşması’na katılan İçişleri Bakanı ve AK Parti İstanbul 2.Bölge Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, “Hatay’da, Kahramanmaraş’ta, Malatya’da bizlerin tarihi mirasıdır. Biz, ilk önce hayatın devam etmesini sağlayabilecek, geçici barınmanın devam etmesini sağlayabilecek, aynı zamanda bir yıl içerisinde kalıcı konutların kalmasını temin edebilecek adımları attık. Malatya’da esnafıyla beraber, tarihi çarşısıyla beraber, teze camisiyle beraber hep birlikte ama hep birlikte göreceksiniz heyecanımla söylüyorum Malatya eskisinden çok daha güzel, eskisinden daha güvenilir ve çok yakın bir zamanda eski hatıralarıyla beraber buluşmuş, yine doğunun baş şehri olarak yine bayrağımızı sallayacak bir şehir olacak. Ümidimiz ve umudumuz budur. Çalışacağız ve gayret göstereceğiz. 14 Mayıs günü inşallah Allah nasip edecek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan mazbatayı yeniden aldığında Allah’ın izni ve inayetiyle bütün arkadaşlarımızla görevimiz ne olursa olsun, Malatyalı hemşerilerimizin yanında olacağız. Söz verdiğimiz işler tamamlanıncaya kadar da, insanlarımızın başlarının sıcak yuvaya girinceye kadar da, esnafımızın selamünaleyküm deyip huzurla sabah alışveriş yapmaya başlayıncaya kadar da yanınızdan ayrılmayacağız” dedi.

İstanbul’da gerçekleştirilen programda Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İçişleri Bakanı ve AK Parti İstanbul 2.Bölge Milletvekili Adayı Süleyman Soylu’ya Malatya gün kurusu kayısısını takdim etti. 
 

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN