Çin Liderinden BM'ye Mesaj:Filistin Uluslararası Adalet Ve Hakkaniyet Meselesidir

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Birleşmiş Milletler'de Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle düzenlenen anma toplantısına bir mesaj gönderdi.

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

Filistin sorununun Ortadoğu sorununun çekirdeği olduğu gibi, bu meselenin uluslararası adalet ve hakkaniyete dair bir mesele de olduğuna işaret eden Xi, şu ifadeleri kullandı:

“Filistin-İsrail çatışmasının özü, meşru bir hak olarak Filistin halkının bağımsız bir devlet kurma hakkından yoksun bırakılmasıdır. Kısır bir döngüye giren Filistin-İsrail çatışmalarından alınan acı dersler, sürdürülebilir güvenliğin ancak ortak güvenlik konseptine bağlı kalınarak sağlanabileceğini yeterince kanıtlamıştır. Uluslararası toplum acilen harekete geçmeli, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de sorumluluklarını üstlenerek, savaşlara son vermek, sivilleri korumak ve insani felaketleri önlemek için var gücüyle çaba göstermelidir. Bu temelde Filistin-İsrail barış görüşmelerinin bir an önce yeniden başlatılması ve Filistin halkının devlet kurma, hayatta kalma ve yurtlarına geri dönme haklarının bir an önce iade edilmesi gerekiyor.

Çin, Filistin halkının meşru ulusal hak ve çıkarlarına yeniden kavuşma davasını daima kararlı bir şekilde destekliyor. Filistin sorununun temel çözümü, 1967 yılında belirlenen sınırlara dayalı olarak, başkenti Doğu Kudüs olan ve tam egemenliğe sahip bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıdır.

Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ni ileri süren Çin, ülkeler arasındaki fikir ayrılıkları ve anlaşmazlıkların diyalog ve istişare yoluyla çözülmesini savunuyor ve krizlerin barışçıl çözümüne yardımcı olan tüm girişimleri destekliyor. Çin, Filistin meselesinde adil ve hakkaniyetli tavrına bağlı kalarak, barışı ve müzakereleri sağlamak için aktif çabalarını sürdüreceği gibi, eskiden olduğu gibi gelecekte de Filistin'e yardım sağlamaya devam edecek. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak Çin, uluslararası toplumla beraber, barış konusunda uluslararası mutabakat oluşturmak, Filistin meselesini iki devletli çözüm yoluna sokmak ve meselenin bir an önce kapsamlı, adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesi için çaba harcamayı sürdürecek.”
CGTN TÜRK

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN