Çin'den ABD'nin Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısına tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'de imzalanan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısından büyük hoşnutsuzluk duyduklarını, bu adıma kararlılıkla karşı çıktıklarını açıkladı.

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, gerçeklerin göz ardı edilerek “Çin tehdidi” iddiasının yayıldığı NDAA tasarısında, Çin’in iç işlerine müdahale edilmenin yanı sıra, Çin Komünist Partisi’nin hedef alındığı ve siyasi provokasyonda bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Tasarıda yer alan Taiwan’la ilgili çok sayıda olumsuz madde, Tek Çin ilkesine ve Çin ile ABD arasında imzalanan üç ortak bildiriye ciddi şekilde aykırılık teşkil ettiği gibi, Taiwan’ın bağımsızlığını hedefleyen bölücü güçlere de yanlış mesajlar vererek, Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrara büyük zarar veriyor.’’ ifadelerine yer verildi.

Dış güçlerin Çin’in iç işlerine müdahale etmesine izin verilmeyeceği vurgulanan açıklamada, ‘‘ABD, Taiwan meselesi üzerinden Çin’in kalkınmasını engelleme çabalarını derhal durdurmalı, Tek Çin ilkesini tahrif etmekten vazgeçmeli, yanlış ve tehlikeli bir yolda ilerlemeye devam etmemeli.” ifadeleri kullanıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Washington’dan Çin’in kalkınmasını ve Çin-ABD ilişkilerini objektif şekilde değerlendirerek, Çin’le ilgili olumsuz maddelerin söz konusu tasarıdan kaldırılmasının talep edildiği kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca Çin’in egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma alanındaki çıkarlarını savunmak için güçlü önlemler alacağı ifade edildi.

Beyaz Saray tarafından dün yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’in 2023 mali yılı savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısını resmen imzaladığı bildirildi.

Tasarıda, 857 milyar 900 milyon dolarlık savunma bütçesine de onay verildi.

 
Çin Uluslararası Radyosu

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN