Çin'de sosyal medya fenomenlerinin yerini yapay zekâ aldı

Çin, 2030 yılına değin yapay zekâda dünyanın ilk sırasında yer almayı hedefliyor. Ülkedeki değişim de buna işaret ediyor.

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

Çünkü ülkede yapay zekâ ile ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Örneğin Çin’in güneydoğusunda yer alan Fuzhou’da Netdragon adlı bir teknoloji girişimi, bizzat çalışanların yarattığı Tang Yu adlı sanal bir kadın tarafından yönetiliyor. Tang Yu adı verilen yapay zekâ 24 saat süresince hizmete hazır. Emrindeki 6 bin çalışan sanal patronlarından hiçbir şeyi gizleyemiyor. Tang, çalışma saatleri, projeleri, performansları gibi çalışanlarla ilgili her şeyi biliyor. Örneğin teknik sorumlu Ge Yan, Tang Yu’ya bu ayki performans durumunu soruyor. Aldığı yanıt şöyle: “Yönetmeliğe göre verilerine, işinde elde ettiğin sonuçlara ve yetkinliklerinin ölçüsüne bakılırsa bir ücret artışını hak ediyorsun.”

Gerçekten de Çin’de yapay zekâ gittikçe alan kazanıyor. Hatta şarkıcılar veya sanal dostlar yavaş yavaş insanların yerini alıyor. Örneğin Nanking’deki Nanjing Silicon Intelligence şirketinde asla yorgunluk belirtisi göstermeme avantajına sahip binlerce sosyal medya fenomeni yaratıldı. Sözgelimi sosyal medya ekranındaki kız, yapay zekâ tarafından yaratılmış sanal bir fenomen; ürün satmak amacıyla doğrudan çevrimiçi çalışıyor. Nitekim Nanjing Silicon Intelligence ‘ın sahibi ve yöneticisi olan Sima Huapeng, işlerinin yeni yaratıklar oluşturan bir laboratuvar gibi sanal yaşamlar yaratmak olduğunu belirtiyor.

Öyle ki, gerçek bir canlı sosyal medya yönlendiricisi olan Hong Hui bu teknoloji sayesinde sanal bir eşini yaratmak istiyor. Bunun için çok yüksek olmayan bir tutar ödemesi gerekiyor. Buna karşılık oluşturacağı ikizi, kendisi ile birlikte veya kendisi yerine 500 bin abonesini yönlendirecek. Bu yapay zekâ yaratığı ikizi sayesinde daha fazla video yapacak, daha çok sayıda müşteriyle temas edecek. 

Ancak madalyonun arka yüzü de dikkate alınmalı. Birkaç ay içinde video oyunu endüstrisi, yüzünü yapay zekâya döndü ve grafik emekçileri işsiz kalmaya başladı. Çin’de yapay zekâ piyasası günümüzde milyarlarca yuanlık bir hacim ifade ediyor. Bugün mevcut işlerin yaklaşık dörtte birinin, yirmi yıl içinde yapay zekâ tarafından yapılacak olması söz konusu. 

Çin Uluslararası Radyosu

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN