Ağbaba: İkizce'de Fay İncelenip İnşaatlar Ona Göre Devam Etmeli

'Ellerinde Bir Çekiçle Hasar Tespiti Yaptılar'

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Orta hasarlı binalara girilmesinin büyük bir risk olması insanların tekrar sokaklarda, parklarda, arabalarda uyumasına yol açmıştır. 10 Ağustos'tan beri Malatya'daki insanlar, sokakta gecelerini geçirmekte, evlerine girememekte. Ayrıca orta hasarlı evlerle ilgili büyük belirsizlik sürmeye devam etmektedir. Tam bir kaos, tam bir belirsizlik" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat ve 10 Ağustos'taki depremlerin ardından Malatya’da yaşanan sorunlarla ilgili "Orta hasarlı binalara girilmesinin büyük bir risk olması insanların tekrar sokaklarda, parklarda, arabalarda uyumasına yol açmıştır. 10 Ağustos'tan beri Malatya'daki insanlar, sokakta gecelerini geçirmekte, evlerine girememekte. Ayrıca orta hasarlı evlerle ilgili büyük belirsizlik sürmeye devam etmektedir. Tam bir kaos, tam bir belirsizlik. Bu şartlarda orta hasarlı bina sahipleri kışı dışarıda geçirmeye devam edecek gibi gözüküyor" dedi. Ağbaba, konteynerlerde su ve hijyen sorununun devam ettiğini, bölgede hırsızlık olaylarının arttığına dikkat çekti.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bugün TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Ağbaba, art arda depremlerle ağır hasar alan Malatya'nın sorunlarına dair şunları söyledi:
"Malatya başta olmak üzere 11 ilimiz, bunlardan 4'ü ağır hasarlı. Büyük bir deprem geçirdik, Malatya'nın şehir merkezi de yerle bir olmuş durumda. Hala şehir merkezinde atılmış bir adım yok. Yine ilçelerimiz; Doğanşehir ilçemiz, Akçadağ ilçemizin Başpınar Mahallesi, Ören Mahallesi, Doğanşehir, Polat merkez. Köylerimiz; Fındık, Mızgı, Çavuş, Topraktepe gibi köylerimiz. Başta Çıllık olmak üzere oba köyleri, Kurucuova, Erkenek adeta enkaza dönüşmüş durumda. Yine Malatya merkeze bağlı eski beldelerimiz; Barguzu, Yakınca, Gündüzbey'de adeta hayat durma noktasına gelmiş durumda. Malatya hem ana merkezi, hem büyük caddelerimiz hala enkaza dönüşmüş tarla yığınları gibi durmakta ve maalesef bu konuyla ilgili ciddi adımlar atılmış değil hala.
"ELLERİNDE BİRER ÇEKİÇLE HASAR TESPİTİ YAPIYORLAR"
Maalesef Malatya'da 6 Şubat depremi sonrasında, iki büyük depremle birlikte hasar tespiti çalışmalarında çok çeşitli eksiklikler oluştu ve kamuoyunda hasar tespitiyle ilgili büyük bir güvensizlik var. Önce ağır hasarlılar verildi, daha sonra onlar ikinci incelemede orta ve hafife çevrildi ama hafif olan da orta olan da ağır alan da maalesef bu hasar tespitine inanmıyor çünkü bu işi yapanların liyakat sahibi olmadığı iddia ediliyor. Ellerinde birer çekiçle bu hasar tespitinin yapıldığı söyleniyor. Malatya'da depremden sonra bir deprem vurdu bir de liyakatsizlik vurdu Malatya'daki insanları. İnsanların 3-4 milyona aldıkları evler ağır hasarlı olarak gösterildi ve ağır hasarlı binaların hemen yıkılacağı ifade edilince o evlerin sahipleri de evlerini boşalttılar. Hatta kapılarını, pencerelerini, mutfak dolaplarını, musluklarını, parkelerini yok pahasına, 15-20 bin liraya sattılar. Daha sonraki yapılan hasar tespitinde bunların ağır hasarlı değil orta hasar ve az hasarlı olduğu, yıkılmayacağı ifade edildi. O insanlar sökmüş oldukları pencereleri, kapıları, muslukları, doğramaları, dolapları, 15 bin liraya satılan bu malzemeleri 500 bin liraya, 1milyon liraya alamadılar. Tüm bu sebeplerden dolayı Malatya'da hasar tespiti çalışmalarının tekrar ve ciddi bir şekilde yapılması gerekiyor.
"BAKANLIK VE MTA'NIN YEŞİLYURT'TAKİ FAY HATTININ BELİRLENMESİ İÇİN BÖLGEDE ÇALIŞMA YAPMASI GEREKMEKTE"
Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce Mahallesi'nde yapımı devam eden TOKİ konutlarının bulunduğu bölgede mikro-bölge çalışması yapılmadan konutlar yapılmaya başlanmıştır ve bizim endişemiz, Yeşilyurt içerisinden geçen muhtemel fay hattının çok aktif olması nedeniyle İkizce mevkisinde yapılan …
 

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN